Szoláris power bankok - teszt és hogyan válasszuk ki a megfelelőt

PowerBanka_batoh_1200X1200A power bankok az utóbbi időben sok háztartásban gyakori eszközzé váltak. Azonban ezeknek is szükségük van arra, hogy csatlakoztassák őket egy konnektorba, hogy energiát nyerjenek. Mi a teendő, ha olyan helyen találod magad, ahol nincs konnektor? Ilyen esetekben nagy segítséget jelent a szoláris power bank. Hatalmas előnye, hogy a nap sugarait használja fel a szükséges energia biztosításához. A szoláris power bankok így ideálisak az olyan szabadtéri tevékenységekhez, mint a túrázás, kempingezés, kerékpározás stb., ahol például napelemes mobiltelefon-töltőként is kiválóan működnek. További előny, hogy a gyártók már figyelembe vették a power bankok kültéri használatát, ezért gyakran ellenállóbbak a porral és a keményebb bánásmóddal szemben (persze ésszerűen, a gondatlan kezelés okozta sérülésektől még a gumiborítás sem védi meg őket).

Hogyan válasszuk ki a megfelelő szoláris power bankot? 

Az ilyen termékek egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon. De hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet, és milyen tulajdonságokat keressünk? Először is tisztában kell lennünk azzal, hogy mire és milyen gyakran szeretnénk a power bankot használni. Ha időnként legalább részben szeretnénk feltölteni a telefonunkat, és számítunk arra, hogy elegendő időre lesz szükségünk a töltéshez, akkor egy 10 000mAh körüli kapacitású power bank elegendő lesz. Ha rendszeresebben szeretnénk tölteni, akkor érdemes olyan terméket keresni, amelynek kapacitása 20 000mAh körüli vagy annál nagyobb.

Mennyi időbe telik egy szoláris power bank feltöltése?

Sol_powerbanka_1080x1080Itt fontos megjegyezni, hogy a szoláris power bank töltési ideje számos tényezőtől függ. A szoláris power bank a napfényből nyeri az energiát, amelynek intenzitása nemcsak az évszakok, hanem a különböző szélességi fokok függvényében is változik.  A szoláris power bank töltési ideje tehát függ a napsugarak intenzitásától, a power bank naphoz viszonyított szögétől, és nem túl pozitív hatással lehet a töltési sebességre az alacsony vagy magas hőmérséklet is. Általánosságban elmondható, hogy egy több napelemmel rendelkező szoláris power bank elfogadható töltöttségi szintjének elérése körülbelül 6 órától 1 napig vagy tovább tart.  A szoláris power bankok hasznos tulajdonsága, hogy alapfelszereltségként a hálózatról is tölthetők. Tehát abban a pillanatban, amikor áramhoz jutsz, a szoláris powerbankot ugyanúgy és ugyanannyi idő alatt töltheted fel a konnektorból, mint egy hagyományos powerbankot.

Szoláris power bank teszt

powerbanka svitilnaLeteszteltük a "PB Szoláris Power Bank 5 panel 20000mAh" szoláris power bankot. A szoláris power bankkal túrázni mentünk Csehországban. Használatának célja a mobiltelefon feltöltése volt. Az időjárási körülmények több napon keresztül változtak, így elmondhatjuk, hogy tesztünk eredményét objektívnek tekintjük. Napsütéses napok esetén a szoláris powerbank a napfényből nyert energiával egy nap alatt körülbelül 2 telefontöltést tudott elvégezni. Azokon a napokon, amikor a napsütés nem egészen optimális, a power bank lassabb töltésére kell számítani. Felhős égbolt esetén a teljesítmény minimálisra csökken. Ugyanakkor, felhős égbolt alatt egyikünk sem várt semmilyen teljesítményt a szoláris power banktól. Röviden, ha nincs Nap, nincs áram sem. Ha elegendő napsütés van, a power bank tökéletesen ellátja a feladatát. Ennek a szoláris powerbanknak egy kis előnye a zseblámpa, amely világít az úton, vagy segít a sátorban.

Minél több panel, annál több energia

A szoláris powerbankok különböző kialakításban készülnek, de tapasztalataink szerint érdemes minél nagyobb napelemfelületet kihasználni. Röviden, minél több panel van, annál több és gyorsabban nyerhető az energia. Ha tehát úgy döntesz, hogy szoláris powerbankot vásárolsz, figyelj a kapacitásra és a panelek számára, mivel ez döntően befolyásolja a teljesítményét.

A tesztelt PB Szoláris Power Bank 5 panel 20000mAh készüléket, és a többit is ITT találod.