Matter - az intelligens otthon forradalma

Az okos elektronika minden rajongója már tudja. Előbb-utóbb rá kell ébredned, hogy nem minden okos terméked képes kommunikálni egymással. Bár mi a Blueroad.com-nál igyekszünk ezt elkerülni, és ezért a legtöbb termékünket Tuya vagy SmartLife alkalmazások támogatják, mégis előfordulhat, hogy más gyártók termékeivel is összefutsz, és bonyodalmakkal kell számolnod. Az eredmény? Hatalmas káosz, 30 alkalmazás a mobilján és rengeteg kétségbeesett felhasználó. De remélhetőleg ennek hamarosan vége.


Miről is van szó?

Az Amazon, az Apple, a Google és a Zigbee 2019-ben összefogott, hogy létrehozzanak egy új kommunikációs protokollszabványt, amelyet "Matter"-nek hívnak. Ezt a szabványt a Connectivity Standards Alliance (CSA), korábbi nevén a Zigbee Alliance fejlesztette ki.

Matter 1.0


Mire lesz jó a Matter?

Ez az új protokoll jobb csatlakoztathatóságot és együttműködést tesz lehetővé a különböző gyártók eszközei között. A gyakorlatban ez egyszerűbb életet jelent mindannyiunk számára, akik az intelligens otthonra tervezett termékeket szeretnénk használni. A Matter szabványnak köszönhetően többé nem kell csak egy gyártó termékeit választani, hanem a különböző márkájú termékek kompatibilitási problémáktól való félelem nélkül, szabadon kombinálhatók. A jó hír, hogy a Matter mindenki számára nyitott, vagyis a fejlesztők számára is elérhető, ami a jövőben gyorsabb innovációt és ezáltal az új technológiák gyorsabb elterjedését eredményezheti az otthonokban.

Mely cégeket fogja támogatni a Matter?

Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy fokozatosan, talán az összeset. Az Amazon, Apple, Google mellett, amelyek már most is támogatják a Mattert, fokozatosan csatlakoznak mások is, pl. Samsung, LG, Signify (WiZ és Philips Hue), Tuya (amely a webáruházunkban megvásárolható termékek nagy részét futtatja), Somfy, stb. Az Ikea is ígéretet tett a támogatásra.

Hogyan működik a gyakorlatban?

Ha már több gyártótól is volt okosterméke, akkor valószínűleg számtalan alkalmazás telepítésének áldozatául esett. Az új Matter protokollal minden egyszerűbbé válik. Ha rendelkezik pl. Google Home-al, akkor egyszerűen válassza ki egy új Matter-képes eszköz hozzáadását anélkül, hogy újabb alkalmazást telepítene, válassza ki az eszközt vagy olvassa be a QR-kódot, és kész. Ezután minden megy a szokásos módon. Nincs alkalmazástelepítés, minden a Tuya Smart, SmartLife vagy közvetlenül a Google Home, Alexa, Apple HomeKit stb. rendszerben.

Röviden, a Standard Matter nagyszerű hír minden okos technológia szerelmesének, és megkönnyíti a kevésbé tapasztalt felhasználók dolgát is. Amellett, hogy az integráció és a kompatibilitás könnyebbé válik, nyitottsága gyorsabb innovációt és végső soron jobb termékkínálatot ígér minden ügyfél számára.