Hogyan készítsünk okos otthont, avagy hol is kezdjük?

Az okosotthon segítségével olyan dolgokat élhetünk át, amelyekről néhány évvel ezelőtt még csak álmodhattunk. Távolról vezérelhetjük a világítást, az ajtóban álló látogatókat ellenőrizhetjük a telefonunkon, vagy egy alkalmazással nyomon követhetjük az energiafogyasztást. Egyszóval az okosotthon abszolút felhasználói kényelmet kínál. Hogyan kezdj hozzá az építéséhez?

Első lépések az intelligens otthon felé

Jak na chytrou domácnost aneb Kde začítTalán már most arról álmodozol, hogy a kanapéd kényelméből irányíthatod a háztartási gépeket otthonodban. Az első lépés az okosotthon kiépítéséhez egy olyan okostelefon beszerzése, amelyen könnyedén futnak azok az alkalmazások, amelyek lehetővé teszik egy ilyen otthon irányítását. De egy intelligens otthont számítógépről vagy táblagépről is lehet irányítani. A következő lépésben alaposan át kell gondolnod, hogy mit szeretnél automatizálni vagy távolról vezérelni. Előny azonban, hogy az okosotthonodat fokozatosan utólagosan is felszerelheted okosrendszerekkel. Míg az okosotthon kapcsán leggyakrabban a fűtés automatikus be- és kikapcsolásáról és a redőnyök lehúzásáról olvashatsz, addig a smart otthonhoz tartozhatnak csengők, kamerarendszerek vagy okos kerti elemek is. Az okosotthon-rendszerek átgondolt telepítésének eredménye egy biztonságos, gazdaságos és kényelmes otthon lehet, amelyben öröm élni.

Élj kényelmesen és takarékosan

young-woman-using-home-technology400Az otthon irányításának kényelmén kívül az energiamegtakarítás az, ami sokakat meggyőzött arról, hogy vállalják az okosotthon kialakítását. Az intelligens otthoni rendszerhez csatlakoztatható a világítás, a konnektorok, a fűtés, a redőnyök vagy akár az ajtókilincsek és a zárak is. Ezekről bővebben olvashatsz a Miért érdemes okos kilincset beszerezni című cikkünkben. De hogyan lehet hasonló eszközökkel pénzt megtakarítani? Elsősorban itt arról van szó, hogy az előre beállított időprogramok biztosítják, hogy bizonyos tevékenységek csak akkor fussanak rendszeresen, amikor valóban szükség van rájuk. A kilépési gombbal viszont ügyesen lekapcsolható minden az áramellátásról, ami bármilyen veszélyt okozhatna. Hasonló módon az intelligens konnektorokat is ki lehet kapcsolni távolról, ami azzal a plusz funkcióval jár, hogy az energiafogyasztást is nyomon követed, hiszen részletes áttekintést nyújt. A modern technológia szerelmesei számára az intelligens otthon kétségtelenül a megfelelő választás. Ha azonban még mindig nem tudod, hogy megéri-e befektetni egy ilyen rendszerbe, kezdheted apránként - például egy okos izzóval. Ezután a mobileszközödön található alkalmazás segítségével könnyedén beállíthatod a fényerejét és a színét, vagy előre beállíthatsz egy időzítőt az energiatakarékosság érdekében. Az izzó azonban hagyományos villanykörteként is használható. Noha nem feltétlenül kell egyszerre az egész otthonodat intelligens funkciókkal felszerelned, nem biztos, hogy csak egy izzó mellett maradsz.