WiFi hálózat 2,4 GHz vs 5 GHz és okos otthon

closeup-wifi-router-man-using-smartphoneAz okos otthonok egyre népszerűbbek lesznek, és ezzel együtt az összes eszközünk internetre való csatlakoztatásának fontossága is, hogy hatékonyan tudjanak kommunikálni egymással. Az okos otthonok egyik legfontosabb szempontja a megfelelő WiFi hálózat beállítása, amely összekapcsolja az összes eszközt, és lehetővé teszi, hogy olyan alkalmazásokon keresztül vezéreljük őket, mint a Tuya Smart, a Smart Life és a TTLock. Az ezekhez az alkalmazásokhoz csatlakoztatott termékek 2,4 GHz-es WiFi frekvencián működnek.

A WiFi hálózat két különböző frekvencián működtethető: 2,4 GHz vagy 5 GHz. Azt, hogy milyen frekvencián működik jelenleg az adott WiFi router, az aktuális belső beállításai határozzák meg. Az új routerek többsége automatikusan képes mindkét frekvencián működni. A régebbi routerek csak a 2,4 GHz-es frekvenciát támogatják. Ha új routert vásárolsz, figyelj arra, hogy legyen rajta "dual band" megjelölés, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindkét frekvenciát támogatja.

Alapvető különbségek a 2,4 GHz és az 5 GHz WiFi hálózatok között

        1) Frekvenciatartomány és csatornák

A 2,4 GHz frekvenciatartomány alacsonyabb, mint az 5 GHz esetében. Ez azt jelenti, hogy kevesebb csatornával rendelkezik, és több eszköz osztozik ugyanazon a területen. Ezzel szemben az 5 GHz-es frekvenciatartomány több csatornát kínál, és kevesebb átfedést közöttük.

        2) Adatátviteli sebesség

Az adatátviteli sebesség az 5 GHz frekvenciájú WiFi hálózaton magasabb, mint a 2,4 GHz hálózaton. Ez lényeges tényező lehet az otthoni videostreaming vagy online játékok lejátszása során. Ugyanakkor a 2,4 GHz elegendő egy jól működő intelligens otthoni ökoszisztéma létrehozásához.

        3) Hatótávolság és jelerősség

A 2,4 GHz WiFi hálózat nagyobb hatótávolsággal rendelkezik, mint az 5 GHz-es hálózat. Ez azt jelenti, hogy a jel jobban áthatol a falakon és az otthonodban meglévő egyéb akadályokon. Ez a tényező nagyon fontos az okos otthon ökoszisztéma tekintetében. Ugyanis feltételezhető, hogy SMART-eszközeid nem mindig közvetlenül a routered mellett lesznek elhelyezve. 

chytra domacnost2

A WiFi hálózat előnyei 2,4 GHz frekvencián

  • erősebb áthatolás a falakon és az akadályokon és nagyobb hatótávolság
  • számos készülék támogatása a Tuya Smart, a Smart Life és a TTLock alkalmazások által

A WiFi hálózat hátrányai 2,4 GHz frekvencián

  • alacsonyabb adatátviteli sebesség (az intelligens otthonok működéséhez teljesen elegendő)
  • interferencia veszélye a csatorna túlterheltségének következtében
  • egyéb elektronikus eszközökkel történő interferencia lehetősége

A WiFi hálózat előnyei 5 GHz frekvencián

  • magasabb adatátviteli sebesség
  • alacsonyabb érzékenység az interferenciára

A WiFi hálózat hátrányai 5 GHz frekvencián

  • rövidebb hatótávolság
  • gyengébb áthatolás a falakon és az akadályokon
  • az intelligens otthonokkal való kompatibilitás hiányossága

Hogyan lehet megváltoztatni a WiFi frekvenciát a saját routereden?

Ezt minden router belső beállításaiban lehetséges végrehajtani. Ha műszaki típus vagy, és otthonosan mozogsz a routerek belső beállításaiban, akkor ez nem jelent majd számodra problémát. Ha a router belső beállításai ismeretlenek a számodra a piacon lévő router típusok széles választéka miatt, akkor azt javasoljuk, hogy fordulj az internetszolgáltatódhoz, hogy részletes utasításokat kapj a készülékedre jellemzően.